FKF  Természetjáró Szakosztály Honlapja

 

Hírek - Aktualitások

Fotógaléria

 

Kapcsolat

 

©  2015-2021  FKF Természetjáró Szakosztály.    Minden jog fenntartva !

Hírek - Aktualitások

Fotógaléria

 

Programfüzet

40 év útjai

 

Kapcsolat

 

 Szerkesztő Login

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÁS

Szakosztályunk  a weblap  használata közben nem gyűjt és nem tárol, nem kezel semmilyen adatot, mely a látogatók beazonosíthatóságát, felismerését vagy szokásait tanulmányozná.

A Google Analitycs rendszerből csak anonimizált statisztikai adatokat érkezhetnek.

Utazás a Vaskapuhoz és környékére 2022. szept. 16-18.
Kissé hűvös időben indultunk el, csont nélkül értük el a határt Nagylaknál. Útlevél, iratok ellenőrzése után már indulhattunk is tovább. Temesvár volt az első úti cél, ahol az Opera téren megtekintettük a főbb nevezetességeket, mint a Szerb Püspöki Székesegyházat, az ortodox katedrálist, Klapka György szülőházát. Utunk a Történelmi Magyarország legdélebbi vidékeire vezetett, Uj-moldovától, Orsováig. Megtekintettük a régi végvárakat, László várat, láttuk a mára már vízben álló Galambóc várát, a vízbe vájt Baross Gábor emléktáblát, a Drankó vár megmaradt romjait. Elhaladtunk a Kis és Nagy-Kazán szorosok mellett. Láttuk Decebál király sziklába vájt monumentális fej-szobrát, amely 40 méter magas, 25 méter széles. Nagyon jó idegenvezetőnk volt Lovászi Attila személyében, aki nagyon érdekes történeteket mesélt a régi időkről, sőt még egyszer-egyszer dalra is fakadt, ha a történet úgy kívánta. Egy nagyon hangulatos panzióban volt a szállásunk, érdekessége, hogy a nyári terasz a Dunába belógott, igy hallani lehetett az állandó hullámzás hangjait. Érdekesség, hogy a szobáktól az étterem 2 emelet mélységben volt, igy naponta lépcsőztünk, így jó kis vádlink lett a végére.
2. napi program: Mivel sokat és hosszan esett az eső, program-módosítás volt, először a Vaskapu Vizi-erőművét látogattuk meg. Európa egyik legnagyobb Vizi erőműve, melynek megépítésével több mint 30 métert emelkedett a Duna vízszintje, a román oldalon 7 települést kellett elköltöztetni, mert építés alatt elárasztották a területet. Innen Orsovára mentünk, a Római Katolikus Templomban emléktábla jelzi, hogy itt ásták el a magyar Szent Koronát 1849-ben.
Mivel délutánra kiderült az idő, a csapat kishajóra ült és a Kis-Kazán szoros felé hajózva, a Duna legszebb szakaszán, megtekintettük a Traianus-táblát, a Széchenyi-emléktáblát, és a Decebál emlékművet. Szuper jó kis kirándulás volt, nagyon élveztük.
3. napi program: Szakadó esőben mentünk el Herkulesfürdőre, a Monarchia korabeli fényűző fürdővárosába. Régen a császári család kedvelt üdülőhelye volt. Sajnos nagyon le van robbanva, teljesen le van amortizálva az egész épület-együttes, de még igy is impozáns látványt nyújt az odalátogatóknak. Megnéztük a nagy Herkules szobrot, a téren 1-1 épületet renoválnak, a többi nagyon el van hanyagolva. Bementünk egy felújított templomba, ahol Attila elkápráztatott minket egy gyönyörű énekkel. /Ima a Hazához/
Hazafelé vettük az irányt, a Szörényi havasok kanyargós szerpentinjein mentünk végig. Érintettük Karánsebest, ahol Petőfi Sándor írta A Székelyek c. versét, valamint Lugost, ahol a Drakuláról híres Lugosi Béla született.
A határnál kb. 1 órát vártunk az átkelésre. Jókedvűen, élményekkel telve, de nagyon fáradtan érkeztünk haza.
lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi
Bp. 2022. szept. 20.

Erdély 2022. szeptember 16-18.
Végre sikerült 3 év után az erdélyi út a Szakosztálynak, a csoport tagjai közt én is ott lehettem.
Az utazás célja a Duna mentén a Vaskapuig lejutni és közben nevezetességeket megnézni.
Szegednél felvettük az idegenvezetőnket Lovász Attilát. Már most megjegyzem az Icus mellett nagyon jó túravezetőt (idegen vezetőt) kaptunk.
Első nap: Temesvár nevezetességeit nézhettük meg, egy gyönyörű tér, Püspöki Székesegyház, Opera, Klapka Gy. szülőháza stb.
Második napunk borús, esős nappal kezdtük, de azért ellátogattunk a Vaskapu-erőmű 1-et megnézni, és az erőmű gyomrában is bemehettünk. A külső látvány a Duna felduzzasztása, a zsiliprendszer kialakítása, ezeket látni kell mert leírni nem lehet. A délutánunk hajókázással telt el. A szállás helyünkről csónakkal mentünk a Kazán-szoros felderítésére. Az egyik oldal Szerbia, a másik oldal Románia-Erdély volt. Közelről láthattuk a Mrakónia-öbölben Decebál király sziklába vésett arcképét, Baross Gábor "vasminiszter" emléktáblát, az Al-Duna szabályozásában résztvevő Széchenyi István emlék falat, a csodálatos zöld hegyeket. Később az egyik túratársunk közreműködésének köszönhetően meglátogathattunk egy modern templomot is. Köszönjük nekik.
Harmadik nap utunkat hazafelé vettük, de közben ellátogattunk Herkulesfürdő városában, ahol a Monarchia fényűző fürdőjét siralmas állapotban láttuk. Szép lehetett.!
A három nap alatt nagyon szép dómokat, épületeket, várakat, csodálatos magas sziklákat, vadregényes tájakat láthattunk, melyet az idegenvezetőnk bemutatása, még szebbé varázsolta ezeket a látványosságokat, aki idézetekkel, versekkel, énekkel is tetőzte a jó hangulatot. Hazafelé Attila még saját versét is felolvasta nekünk, a haza szeretetét idézve ezzel.
Köszönet az idegenvezetőnek Lovász Attilának és Tóth Icusnak a túravezetőnknek, hogy ilyen jól, flottul sikerült ez a túra.

Köszönet még egyszer, Máté Magdi.
Budapest, 2022. szeptember.


Vaskapu 09.16-18.
Szerintünk a kirándulás nagyon jól sikerült. Többet láttam, mint előre reméltem. Nemcsak kívülről mutatták meg az erőművet, hanem lifttel lementünk a beton-testben a turbinák tetejéig, és ott kaptunk tájékoztatást.
Köszönet Icának a jó hangulatú 3 napért, prímán vezette a csoportot.
A külső idegenvezető, Lovász Attila is igen jól látta el feladatát, sokat tanultunk tőle, és mindezt jókedvvel, tréfálkozva. Figyelmedbe ajánlom.
Szántó Péter és Judit.


Vaskapu
Köszönetet mondunk az előkészítői, szervezői munkádért. A 3 napos út nagyszerű volt,még a rossz idő sem hátráltatta programjainkat.
Számunkra igazán nagy feltöltődést jelentett az út.
Üdv. : Vancsó Tibor és Klári2022. szeptember 21. Esztergomi séta
Szerdai sétánk Esztergomba vezetett, kicsit hűvös időnk volt, de sütött a napocska. Vonattal mentünk, majd busszal a Bazilikáig, amely 100 méter magas, 3 haranggal rendelkezik. A középharang hangját halljuk a déli harangszónál.
Itt várt minket az idegenvezető hölgy, aki végig kalauzolt az altemplomtól kezdve a panoráma kilátóig. Nagyon élvezetes, érthető volt a vezetés.
Az altemplomba 57 lépcső vezet le, az előtérben két hatalmas szobrot láthatunk, az elmúlás és az örök élet jelképeit.  A belső térben körben a régi püspökök, kanonok emléktábláját láthatjuk. Itt látható Mindszenty bíboros nyughelye is. Érdekesség, hogy az újratemetése akkor történt meg, mikor az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat. - ez volt az utolsó kívánsága Mindszentynek. Az altemplom falai 17 méter szélesek, ezek tartják az egész Bazilikát.
Felmentünk a Bazilika nagytermébe, ahol részletesen elmondta a képek és szobrok értelmezését, valamint a Bakócz kápolna történetét. A főoltárkép Mária mennybemenetelét ábrázolja.
Megtekintettük az arany kegytárgyakat, amit a régi időkben a papok, bíborosok, egyházi személyek viseltek, pl, gyönyörű miseruhákat, palástokat, különböző liturgiával összefüggő tárgyakat, gyűrűket, kereszteket.
Innen a panoráma kávézóba mentünk, elfogyasztottunk egy finom kávét, kapucsínót, valamint süteményt. A kilátás gyönyörű volt, a Mária-Valéria hidat és a Duna partjait láttuk.
A vezetett program véget ért, a csoport majd fele a kisvonattal tett egy kört Párkány felé, a többiek elindultak hazafelé a vonathoz.
Jó kis program volt, az idő is szép lett. A régen látott kollégák örültek egymásnak. kb. 9600 lépést tettünk meg. Elfáradva, de újabb ismeretekkel telve értünk haza.
Köszönet Jutkának és Csillának a programszervezésért.
lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi

2022. szeptember 7.  Szerdai séta Jutkával…. Teleki tér és környéke
Nagyon szép időnk volt a mai sétára, amit a Baross térnél a 24-es villamos végállomásánál kezdtünk. Villamossal elmentünk az Orczy térig, ahol megnéztük a tér meghatározó épület együttesét, a téglából épült érdekes megoldásokkal rendelkező házait. A belső udvaron középen egy kokárdát mintázó kápolnát fedeztünk fel, kereszttel a közepén.
Visszafelé sétálva megtekintettük a Magyar Posta Logisztikai központjának épületét, valamint a nagyon régi villamos kocsiszínt.
A megszűnt Józsefvárosi pályaudvar helyén a deportált zsidókra emlékezve megépítették a Sorsok Házát, amit sajnos a mai napig nem fejeztek be és nem adtak át.
Tovább sétálva a Teleki László térre értünk, ahol nagyon régen még zsibvásár is volt, utána piac.       itt játszódik az Eldorádó c. film…a régi piacot elbontották, helyette modern épületet emeltek, amibe egy élelmiszer áruház van, és a piac. Itt megpihent a csapat, ettünk egy finom lángost.
A teret nagyon szépen helyreállították, szép parkot alakítottak ki. Itt a villamosmegállónál van az „utolsó gázlámpagyújtó” szobra.
Innen átsétáltunk a II. János Pál pápa térre, itt van a M4-es metró egyik megállója is.
A Kun utca sarkán lévő gyönyörű tornyos épületet gróf Széchenyi Ödön építtette a tűzoltóság részére.
Megnéztük a Fővárosi Gázművek székhelyét, /itt már csak irodák vannak/ gyönyörű kandeláberek vannak az utakon elhelyezve.
Sétánkat az Erkel Szinház épületénél fejeztük be.
Köszönjük Jutkának, hogy megint sok élménnyel és ismerettel gazdagodva térünk haza. /kb. 8500 lépést tettünk meg!!!/
Lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi


Kedves Jutka !
Köszönjük a csepeli kiruccanást, nagyon jól sikerült.
Sok mindent megtudtunk Csepelről, nem kellett sehol sem várakozni, előre tudtunk a toilet 
lehetőségről és persze az idő is " meg volt rendelve ".
Mindez nem magától történt, alapos előkészítést és szervezést igényelt. Köszönjük.
Üdv. : Vancsa TiborKedves Túrázó társaink!
2021. november 09-én Málenkij Emlékház látogatásával lezárult a turista csoportunk ez évi kirándulásai.
Ez az év ismét nem kedvezett a buszos, a többnapos kirándulásunknak. De azért a Nyírségi és az Aggteleki túránk a SOK SZERVEZÉS és UTÁNA JÁRÁSSAL sikeresen meg volt tartva, ezt Köszönjük a Túravezetőnek.
Az egynapos sétáink, barangolásaink az átszervezések, rendezések, Kiss Jutka túravezető áldozatos munkájának köszönhetően, meg lett tartva. A kis csoportunk sokszor tudott ezért találkozni. A változatos barangolásaink, vonatozásaink részemről felejthetetlen maradt, de gondolom más is így van vele. Még egyszer KÖSZÖNET érte.
Csak reménykedni tudunk a jövő évre tekintve mely szerencsésebb lesz, és a megtervezett utunkat, kirándulásunkat, gyaloglásunkat nem fogja romba dönteni a vírus helyzet. Én már ezt nagyon unom!!!!
Kívánok a Vezetőségnek, a szervezőknek, túravezetőknek áldozatos munkájukhoz sok sikert, jó egészséget.
Bp.2021.11.09. Máté Magdi.

Akinek Egy-Egy programot követően van véleménye, pár Sorbán Irja le, küldje el Nekünk és felkerül honlapunkra. Előre is köszönjük.

 

 


 

 
 


 


 

Hírek -Aktualitások