FKF  Természetjáró Szakosztály Honlapja

 

Hírek - Aktualitások

Fotógaléria

 

35 év útjai

 

Kapcsolat

 

©  2015-2018  FKF Természetjáró Szakosztály.    Minden jog fenntartva !

Hírek - Aktualitások

Fotógaléria

 

Programfüzet

35 év útjai

 

Kapcsolat

 

 Szerkesztő Login


Mindenkinek Áldott ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kíván a

Szakosztály Vezetősége!
Kedves Túratársak!

Mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!!!!

üdvözlettel: Hercegfalvi Zsuzsa2019.10.26 - Szépművészeti Múzeum - túravezetői szemmel

Szép októberi nyár köszöntött ránk, amikor az ország egyik legújabb felújított és sok mindent egybevetve az egyik legszebb múzeumába jártunk. Az érdeklődés mutatta, hogy rajtunk kívül is sokan itt töltötték a délelőttöt.
A belépőkkel meg tudtuk nézni a Régi Képtárat, ahová szakszerű vezetést kaptunk, valamint a Rembrandt kiállítást is.
A múzeumnál lefoglalt időpontban a tárlatvezető várt minket, aki megismertetett bennünket az épület történetével, megtudtuk, hogy a magyar és az egyetemes művészet művei hogyan kerültek az őket megillető helyre. A több évszázadot átívelő képzőművészeti tárgyakat a mennyiségüket látva nem egy, hanem már két helyszínen tudták csak bemutatni. A SZÉPMŰ-ben a 13. sz. és a 17. sz. közötti alkotók alkotásait, a Magyar Nemzeti Galériában a 18. és a 19. sz. műveit állították ki.
Nagy élmény volt a helyreállított épületben, a színekben gazdag műveket megcsodálni, meghallgatni egy-egy kép és alkotójának történetét. Kb. 1 óra vezetés után a Rembrandt rézkarcaiból nyílt időszaki kiállítást néztük meg. Érdekes volt látni, hogy sok esetben inkább vázlatok voltak a nagyobb festmények elkészültéhez. Rembrandtnak voltak tanítványai, az ő rajzaikból is ki volt állítva néhány.
A SZÉPMŰ látogatást az év bármely szakában érdemes megtenni, mindig voltak és lesznek időszaki kiállítások, melyeket szintén meg lehet nézni.

Fogarasi Olgi
túravezető2019. október 9.
Szerdai séták alkalmával, Jutka vezetésével a VIII., kerület tereit néztük meg.
 Az idő nagyon szép volt, a kis csapat örömmel vágott neki a sétának. A tereket a Baross utcáról érintettük.
A Kálvin téren volt a találkozó, először megnéztük a Szabó Ervin Könyvtár épületét – ahol már régebben jártunk – aztán a Baross utcán a Szülészeti Klinika épületét tekintettük meg. Utána egy gyönyörű épületet láttunk, ami régen telefonközpontként üzemelt. továbbmenve a Józsefvárosi önkormányzat épületét láthattuk. Átmentünk a Harminckettesek terén is.
Állami Mechanikai Órásipari Szakiskola és az Óbudai Egyetem részét képező épületét tekintettük meg. Nagyon szép régi, impozáns épületek.
Pihenésképpen egy hangulatos cukrászdába ettünk egy kis sütit, és kávét is ittunk.
Tovább mentünk a Baross utcán a Muzsikus Cigányok Parkjába, ahol emléktáblákat helyeztek el a nagy cigány muzsikusok emlékére, így pl.:  Kathy Horváth Lajos, Czifra György, Járóka Sándor, Buffó Rigó Sándor, Bobe Gáspár Ernő, Oláh László /Benga/, Boros Lajos, Berki Béla, Lakatos Sándor.
A Kálvária téren van a Turay Ida Színház, annak az épületét is megnéztük.
Sétánk végén – szokás szerint – mivel ez volt az utolsó szerdai séta, Jutka játékkal fejezte be a programot.
Nagyon jó hangulatú, kellemes időtöltés volt.

Október 26.
A Szépművészeti Múzeum kiállításait tekintettük meg Fogarasi Olgi vezetésével. Nagyon tetszett a felújított, megújult termekben megnézni a festményeket, tárgyakat. Vezetői segédlettel mentünk végig a kiállításon, utána egyénileg lehetett bebarangolni a termeket és csodálni a gyönyörű festményeket. Érdekesség volt a nagy aulában, hogy a kiállítás tárgyait – kedvcsinálóként - fényképen bemutatják.

Október 29.
Kiss Jutka szervezésében utolsó program volt az Állatkerti sétánk. Sajnos végig esett az eső, elég hideg is volt a levegő, de akik ott voltunk, jól éreztük magunkat. Többek között megnéztük a cápa ovit, a rájákat és a többi állatot is.

Lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi2019.szeptember 12-15. Lengyelország

Ezt a kirándulást röviden nem lehet leírni. Remélem, csatlakoztok e megjegyzésemhez.
Olyan csodálatos helyen kirándultunk, hogy csak ámultunk. Minden egyes helyről ahol voltunk csak regélni lehetne, a város, a hegyek-vizek, kastélyok, amit láttunk mind, mind lenyűgöztek bennünket. Az idegen vezetőnk még tetézte a látnivalókat a hely ismeretével. Ezért neki még külön köszönet jár, és köszönet Magdinak és Gyurinak, hogy megszervezték ezt az utat.
Köszönöm a magam és a többiek nevében is Máté Magdi.2019. aug. 31. Csesznek és Veszprém kirándulás.

Úgy volt nem tudok részt venni ezen a kiránduláson, de a problémát sikerült elhárítani.
Utunk először a Cseszneki várhoz vezetett. Magasan helyezkedik el. a több mint 700 éves vár. Mi azért felmentünk, vezetéssel, megnézhettük a még álló vastag, rendbe hozott falait, meghallgattuk a vár történetét, és a túránk végeztével lehetőséget kaptunk (persze aki vállalkozott) a sziklák között lemenni a várból. Voltak vállalkozó szelleműek, ügyesen visszaérkeztek az indulási ponthoz.
Következő városunk Veszprém volt. Egy rövid séta után ismerkedtünk a királynék városával, majd részt vettünk nagyon érdekes kortárs kiállításon. Mivel sürgetett az idő, folytattuk utunkat a veszprémi Állatkert látogatásával. Ide is el kell menni és megnézni, mert nagyon mutatósan, rendezett körülmények között lehetett végig nézni az állatkertet.
Kirándulásunk végeztével, hazaérkeztünk, és mindenki nevében, köszönjük Fogarasi Olginak ezt a mai napi kikapcsolódást.

Máté Magdi.


Szerdai séták alkalmával július 10-én a Makovecz Archívum és Emlékház látogatása volt a program.

Nagyon szép idő volt a sétára, sokan voltunk kíváncsiak az emlékházra.  Eredetileg családjának építette, de már nem érte meg a felavatását.  A család sem költözött be, hanem létrehozták az Emlékházat, ahol Makovecz szellemiségét, géniuszát mutatják be. A ház közösségi tere, a ház központja a kemence, itt előadásokat, koncertet tartanak. A dolgozószoba tárgyai az előző, Kecske utcai házból lett elhozva és eredetiben berendezve, mellette kapott helyet különböző munkák, elképzelések tárháza. A galérián a Mester tervei, rajzai vannak elhelyezve, munkásságát egy alapítvány dolgozza fel és rendszerezi. Feladatának tekinti, hogy őrzője és fenntartója legyen Makovecz Imre szellemiségének. Ő saját magáról azt mondta, „az én építészem humanizált építészet, emberközpontú. Házaimat látó házaknak neveztem el.”ezzel azt szeretném kifejezni, hogy az épület lény…”

Ez után az utca másik oldalán meglátogattuk a Kútvölgyi Szűz Mária Engesztelő Kápolnát, ahol egy kedves nővér elmesélte a kegyház történetét és Regőczy István „Isten vándora” atya történetét. A Kápolna a mai napig működik.

Ezután tettünk egy jó kis sétát a hegyen keresztül, gyönyörködtünk a tájban, sorsoltunk és a végén a 155-ös busszal a Szél Kálmán térre mentünk, ahol vége lett a sétánknak.

Köszönjük Jutkának, hogy minden alkalommal meglep minket olyan sétával, ahol rengeteg újdonságot, érdekességet látunk, hallunk.

Lejegyezte Hercegfalvi Zsuzsi2019.07.10. - Makovecz Emlékház és Kútvölgyi Mária engesztelő kápolna

Ezen a júliusi szerdai napon, amikor a kánikula is alábbhagyott a megszokott "szerdai barangolások" társasággal tartottam. Erre a napra Makovecz Imre munkásságának, életének a megismerése volt az egyik program. Ehhez Városkúti útra kellett felutaznunk, ahol Makovecz Imre saját és feleségének tervezett és épített házát nézhettük meg. Sajnos a házba már nem tudott beköltözni, az özvegye sem vette birtokba szeretett férje nélkül. A sorsára hagyott épület nem sokáig volt üresen, az épületet a család a Makovecz Alapítvánnyal közösen a mester szellemi hagyatékának őrzőjévé tette, ezzel együtt az Alapítványnak a székhelye is lett.
Az emlékházzal szemben található a Kútvölgyi Mária engesztelő kápolna. Az eredeti 18. században felállított kápolnát 1990-ben egy nagyobb kápolnával bővítettek. 1998-ban zarándokház is épült mellette.
Utunk során átsétáltunk a Kútvölgyi útra, időnként megcsodálhattuk a szép kilátást Óbuda, a TV adótorony és az Erzsébet kilátó felé.
Köszönetet szeretnék mondani Kiss Jutkának, aki megszervezte ezt a remek "szerdai barangolás"-t.

Fogarasi Olgi2019.06.29. - Barlanglakások és Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér

Június utolsó szombatján a kíváncsiság legyőzte a kánikulát. Egy kis csoport elindult megismerkedni Budapest XXII. kerületének egy kis történelmével, hajdani életével. Történelmi kirándulásunk során kiderült, hogy az idősíkon több évszázad történelméből kaptunk olyan ismertetőt, amit még az iskolai tanulmányaink során sem lett volna lehetőség megismerni.
A Barlanglakások Emlékmúzeum az egyik olyan múzeum, amin keresztül is megismerhetjük Budafok kialakulását, régi és mai életét egyaránt. A lakásban 1960-as években még egy idős néni lakott. A lakás üresen marad, minden tárgyi emlékével együtt. Az akkori hivatal be akarta temettetni, de a Munkavédelmi Hivatal védetté nyilvánította,  lakás azóta múzeumként látogatható.
A Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér a Nagytétény korábbi életébe enged bepillantást. Már a ház történelme is egyedülálló: vezetőnknek személyes kötödése is van a házhoz. A tétényi családok közül Wahl család a kosárfonással foglalkozott több nemzedéken keresztül, erről fényképek és az első kosárgyárt alapító unokájának, Wahl Ildikó személyes élményei is elkápráztattak minket. Tétényben több szakma is képviselte magát: Wittmann család szódagyártása,  ácsok, bádogosok, cipészek, mészárosok, asztalosok, valamint a helyből adódon  a szőlészet és borászat. A Kiállítótér helyet ad időszaki kiállításoknak is: Demján László  órásmester és a Penzt varroda történetével ismerkedhetünk.
A napot Majecsko Cukrászdájában zártuk egy kis frissítővel és egy-egy muffinnal.

Fogarasi Olgi
túrvezető2019.06.22. Kolon-tó és Bugac

A júniusi nyár nagyon kitett magáért ezen  napon is. Először a Kolon-tó élővilágával ismerkedtünk.
Hallhattunk különféle madarak hangját, a kilátóról gyönyörködhettünk a táj szépségében.
Páhi községben a frissítőnk után, a sok-sok gólyafészek mellet elhaladva rátértünk az Orchidea-tanösvényre, hogy a végén megcsodálhassuk a kinyílt orchideákat. Sajnos már kinyíltak, a későiek még nem virágoztak. Utunk során, egy szakaszon még a szúnyogokkal is "randevúztunk". A közel 7 km-es "séta" után alig vártuk, hogy Bugacra érkezzünk.
A Karikás Csárdánál már a fogadtatásunk is kellemes meglepetésként ért. A buszról leszállva egyenként fénykép készült rólunk egy népviseletbe öltözött leány mellett. Itt készült a csoportos kép is. Az ebédhez az árnyas fák alatt lefoglalt asztalok vártak. Az ebédet-előre leadott rendelés alapján- hamar felszolgálták és mindenkinek nagyon ízlett. A kis pihenő után kocsira "pattantunk", és átkocsikáztunk a Parasztmúzeumba, ahol a régi bugaci élet minden napjaiba pillanthatunk bele. Utána várt a híres Csíkos bemutató. Az élményt nem lehet leírni, azt át kell élni. A képek remélhetőleg visszaadna ebből egy kicsit.

Köszönetet szeretnék mondani Wittmann Imrének, aki ezt a felejthetetlen élmény megadta nekünk.

Fogarasi Olgi
utazó tagKedves Kati és Gyuri!

Hálánkat és köszönetünket szeretnénk kifejezni felétek a karintiai út kapcsán.
Nagyon attraktívak voltak a programok. Az út előkészítése, megszervezése rengeteg energiátokba került, hála nektek meglehetősen alacsony költségek mellett.
Köszönjük ezt a nagyszerű 4 napot, további munkátokhoz jó egészséget kívánva:

Vancsó Tibor és Vancsóné Tomasits Klára


Sziasztok!

Szerdai túránkról talán nem írtunk még. Ez egy elmaradt Kőbányai sétánk része volt, a Szent László tér körbe sétálása.
Csodálatos volt: sok templomot néztünk már meg, de a Szent László-templomról írni kell. Kívülről is látszott mennyire szép műemlék épület. A belső részt egy terjedelmes vezetéssel néztük meg és a látvány bámulatos volt. Itt találkozott az építész Lechner Ödön, a színes üvegek Róth Miksa, és a rengeteg Zsolnay készítmények oltárok, szenteltvíz tartó, az összefogásuk munkássága. A tér nevezetességeit is megnéztük. Érdemes volt ezt a pár órát rászánni: Köszönjük Kiss Jutka szerdai túravezetőnknek.

Máté Magdi.Karintiai kirándulás

Nagyon köszönöm a karintiai kirándulás minden egyes napját. Nagyon jól megszervezett, élvezetes program volt.
Minden szervezőnek, Falusi Gyurinak, Metzger Katinak köszönet érte!
Egy nagyon jól összekovácsolt, megértő csapattal élvezhettem együtt a csodálatos tájakat és programokat.
Remélem, hogy még sokáig tehetem ezt, mert az életemet szebbé és boldogabbá teszi.
Köszönöm Nektek!


Paulik Ági

 

 

 

Akinek Egy-Egy programot követően van véleménye, pár Sorbán Irja le, küldje el Nekünk és felkerül honlapunkra. Előre is köszönjük.

 

 


 

 
 


 


 

Hírek -Aktualitások