FKF  Természetjáró Szakosztály Honlapja

 

Hírek - Aktualitások

Fotógaléria

 

Kapcsolat

 

©  2015-2021  FKF Természetjáró Szakosztály.    Minden jog fenntartva !

Hírek - Aktualitások

Fotógaléria

 

Programfüzet

40 év útjai

 

Kapcsolat

 

 Szerkesztő Login

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÁS

Szakosztályunk  a weblap  használata közben nem gyűjt és nem tárol, nem kezel semmilyen adatot, mely a látogatók beazonosíthatóságát, felismerését vagy szokásait tanulmányozná.

A Google Analitycs rendszerből csak anonimizált statisztikai adatokat érkezhetnek.


Kedves Jutka !
Köszönjük a csepeli kiruccanást, nagyon jól sikerült.
Sok mindent megtudtunk Csepelről, nem kellett sehol sem várakozni, előre tudtunk a toilet 
lehetőségről és persze az idő is " meg volt rendelve ".
Mindez nem magától történt, alapos előkészítést és szervezést igényelt. Köszönjük.
Üdv. : Vancsa TiborKedves Túrázó társaink!
2021. november 09-én Málenkij Emlékház látogatásával lezárult a turista csoportunk ez évi kirándulásai.
Ez az év ismét nem kedvezett a buszos, a többnapos kirándulásunknak. De azért a Nyírségi és az Aggteleki túránk a SOK SZERVEZÉS és UTÁNA JÁRÁSSAL sikeresen meg volt tartva, ezt Köszönjük a Túravezetőnek.
Az egynapos sétáink, barangolásaink az átszervezések, rendezések, Kiss Jutka túravezető áldozatos munkájának köszönhetően, meg lett tartva. A kis csoportunk sokszor tudott ezért találkozni. A változatos barangolásaink, vonatozásaink részemről felejthetetlen maradt, de gondolom más is így van vele. Még egyszer KÖSZÖNET érte.
Csak reménykedni tudunk a jövő évre tekintve mely szerencsésebb lesz, és a megtervezett utunkat, kirándulásunkat, gyaloglásunkat nem fogja romba dönteni a vírus helyzet. Én már ezt nagyon unom!!!!
Kívánok a Vezetőségnek, a szervezőknek, túravezetőknek áldozatos munkájukhoz sok sikert, jó egészséget.
Bp.2021.11.09. Máté Magdi.Nagyon Boldog Új esztendőt kívánok a csoport minden tagjának és családjaiknak erőben, egészségben, szeretetben.

Szalontai Margó


2020.november 4-i séta a Várban

Jutka sétára hívott minket a Várba, de nem a megszokott helyeken sétáltunk, nézelődtünk, hanem ahol még nem jártunk. A Levéltárnál szálltunk le a buszról, elmentünk a Bécsi kapuhoz és átmentünk rajta. Egy nagyon szép parkot láttunk, Európa park a neve, az európai országok nevét kő jelzi, felette fákkal. A kilátás a budai hegyekre csodás lett volna, de a köd miatt a csúcsokat nem láttuk.
Végig sétáltunk a Tóth Árpád sétányon, a Levéltár impozáns épületének hátsó oldalánál, láttuk a Földanya szobrát, megtekintettük az emlékforrást, amit a Reformáció tiszteletére készítettek. A Gellért hegy felé sétáltunk, útközben láttunk egy szabadtéri lámpakiállítást, ahol bemutatták a különböző korokban használt köztéri világításokat. Gyönyörű fasor alatt sétáltunk, színpompás őszi levelekben gázoltunk. Egyik kis utcán benézve a Mátyás Templom látszódott. Kiállítást rendeztek a régi harci eszközökből, ágyúkból, ágyúcsövekből, lövegekből.
Elértünk Görgey Artúr lovas szobrához, innen a Palota felé vettük utunkat.
Elhaladtunk a Karmeliták és a Sándor palota épületei előtt, ott éppen őrségváltás volt. Megnéztük a még épülő Lovardát, előtte a Testőrség házát.
Teljes pompájába működik a gyönyörű kút, amelyet Stróbl Alajos tervezett, egy vadász jelenetet ábrázol.
A Lovarda udvarán van felállítva a Csikós Szobor, amely a Világkiállítást is megjárta.
A Palota egyik épületében megpihentünk, Jutka - szokás szerint - találós kérdéseket tett fel az egész évi sétáinkkal kapcsolatban, a jó válaszért csokit kaptunk.

Innen lesétáltunk a Várkert Bazárba, ahol egy szabadtéri kiállítást néztünk meg Budavári Legendák címmel. Bemutatnak olyan embereket, akik a várnegyed iránti rajongásuk, kötődésük évtizedeken átível. A kiállítás november 15-ig tart nyitva.

Szerencsére az időpont egy ilyen hosszú sétához volt való. Mind nagyon elfáradtunk, de nagyon élveztük ezt a sétát, mást láttunk a Várból, mint a megszokott.
Köszönjük Jutkának ezt a szép élményt, Kustra Magdinak a sok fényképezést.

Lejegyezte: Hercegfalvi ZsuzsiMementó parki séta 2020.szept.23.

Ezen a szép szerdai napon Jutka a budatétényi Mementó Parkba szervezett sétát.
Ez a Park arról nevezetes, hogy a rendszerváltás előtti időkben létrehozott műalkotásokat, szobrokat nem rombolták le, nem olvasztották be, hanem egy helyre kiállították, hogy az utókor is láthassa ezeket a szobrokat.
Egy monumentális nagykapu fogadott minket az egyik boltívben Lenin, a másikban pedig Marx és Engels szobrai láthatók.
Elég nagy területen fekszik a szobor park, láthatjuk itt Osztapenko és Steimetz kapitány szobrait, régen a Felvonulás téren állt harcos szobrát. a Lenin szobor és a zászlós katona is helyet kapott. Az ott elhelyezett műalkotásokról kis felirat mutatja, hogy honnan valók.
A szoborpark megtekintése után átmentünk a "barak"-ba, ahol korabeli filmet vetítettek le a titkosrendőrség munkájáról, feladatairól.
A kis csapat 10 főből állt, a sorsoláson Daróczi Jancsi nyerte meg a kulacsot.
Érdekes, tanulságos séta volt.


Hercegfalvi Zsuzsi


Margitszigeti séta szeptember 2-án..

Jutka invitálására a margitszigeti különleges fák megtekintése volt a program. Szerencsére nagyon szép időnk volt.
A Zenélő kútnál kezdtük a sétát, majd a Japán-kertnél a tó körül megnéztük a különleges fákat, bokrokat. Elsétáltunk az 1230-as években épült Szent Mihály templomhoz. Megnéztük a Margit-romokat is és megtaláltuk a legendás platánfát.
A sétaúton többek között Arany János, Móricz Zsigmond szobrát fedeztük fel.
Elmentünk a híres Víztoronyhoz, ami körül épült meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpad.
A Palatinus Stranddal szemben megcsodáltuk a különlegesen nőtt hétágú platánfát.
Elsétáltunk a Margitsziget Grand Hotel felé, nagyon szép régi épület.
Az idő múlása miatt a Vadasparkot kihagytuk, elsétáltunk a régi Casinó mellett, amit a felújítás után Holdudvarnak neveztek el.
Sétánk végén megpihentünk a Zenélő szökőkútnál, ahol meghallgattuk az aktuális zeneszámokat.
A Szigetről kijőve megtekintettük a Centenáriumi Emlékművet.
Nagyon jól éreztük magunkat, örültünk a találkozásnak, és a szép időnek.
Köszönjük Jutkának a tartalmas, mindenre kiterjedő ismertetést.
Üdv. Hercegfalvi Zsuzsi


Kedves Jutka!
Nagyon örülök, hogy kitaláltátok ezt az "időutazást", sok-sok program volt, amit öröm volt újranézni, a fényképek alapján kicsit nosztalgiázni, a túratársakat látni.  Voltak olyan utak, kirándulások, amin nem vettem részt, de jó volt végignézni azokat a  programokat is.
Köszönöm ezt az áldozatos, sok órát megtöltő munkát Gyurinak, Magdikának és Neked is.
Javaslatom, hogy ne vesszen kárba ez a sok visszaemlékezés, albumba kellene rendezni és így bármikor visszanézhető lenne a honlapunkon.
Puszi, jó egészséget!
Üdv.  Hercegfalvi ZsuzsiKedves Jutka!!!
Nagyon örülök, hogy kitaláltad a Naptárt. Így benne maradunk a körforgásba, olvasva a történelmi, kronológiai történeteke, eseményeket.
Várom nagyon, hogy újra találkozhassunk a csapattagokkal, ismerősökkel. Remélem, mindannyian túléljük ezt vírus-dolgot és mindenki elmeséli, hogy élte meg a mindennapokat, voltak e hullámvölgyek, mert már  6. hete hogy tart ez az egész. Én elkezdtem írni egy "naplót" hogy az időt megfogjam, mert hiába vagyunk bezárva, rettenetesen gyorsan mennek a napok, a hetek. Ma már megint csütörtök van.....Gondolom, mindenki túl van egy nagytakarításon, átrendezésen, kertészkedésen, stb. és még mindig itthon kell rostokolni!!! Én találtam a neten egy jó tornaprogramot, 3 féle van egymás után, és a szomszédasszonyommal minden nap 1/2 9-1/2 10-ig igazi torna van. Nem lazsálunk, hanem csináljuk.  Ha van rá mód, akkor délután egy kis séta, ahol nem járnak emberek... szigorúan maszkba előadva...

Minden kedves túratársnak kívánok jó egészséget, hogy túléljük ezt az egészet. Ha vége lesz, akkor bulizunk egy nagyot!!!

Jutkám, Neked meg azt kívánom, hogy ugyanilyen lelkesedéssel készítsd nekünk a naptárt!!! és virtuális csokit beígérhetnél egy-egy válaszért...😄😄

Üdvözlet mindenkinek: Hercegfalvi ZsuzsaKöszönöm szépen, szuper visszatekintés!!!!

Kedves Gyuri, Magdika és mindenki, aki ezt a nagy munkát véghezvitte, hogy lássuk a 40 év utjait, településeit, ahol jártunk. Sok-sok ölelés nektek ezért.

Még van mit dolgozni a kirándulásokért, mert még vannak fehér foltok a térképen....de majd bepótoljuk.


Ja, és nagyon egyszerűen meg lehet tekinteni az utakat és a fotókat is.

Üdv. mindenkinek Hercegfalvi Zsuzsi.


Sziasztok Vezetőség!

A bátyám hívta fel a figyelmemet, szoktam-e nézegetni a Természetjárók honlapját, mert most új a 40 év útjaira vonatkozó látnivalót találok. Tényleg annyira ötletes és dicséret annak aki ezt megvalósította. Nagyon jó nyitogatni azokat a helyeket ahol megfordultunk, látni a fényképeket, és belegondolni, elképzelni a mi kis csoportunk ilyen csodálatos helyeken volt. Én, és gondolom mindenki így van vele, gratulálni kell azoknak akik megvalósították a 40 év új bemutatását.

KÖSZÖNÖM Nektek

Máté Magdi.


2021.09.11.

Tápiószecső, ÖTE., „Családi fészek” Múzeum, Lázok birtok, Tóth - Majnik farm.


Egy nagyon jó hangulatú program volt a Tápiószecsői kirándulás. Finom ebéd, sütik, levendula fröccs, levendula limonádé. Megismertük, hogy milyen csodákat, gépezeteket, felszereléseket rejt a tűzoltószertár és egy tűzoltóautó. Mind ezt Majnik Jani mutatta meg nekünk sok esemény elbeszélésével. Sok mindent kilehetett próbálni, megfogni. A felszereléseket Kustra Bazsi, mint „Próbababa” segítségével látványosan ismertük meg. Megcsodáltunk egy régmúlt élet nagyon gazdag tárgyi gyűjteményét, melyet a nagyon felkészült és a témában elkötelezett Tárlatvezető Walter János mutatott be sok-sok saját családi történettel fűszerezve. A Lázok birtokon a tulajdonos Lázok Tibor fogadott és mesélte el a birtok történetét. A teraszról tüneményes kilátás tárult elénk, kóstoltunk levendulával megbolondított Lázok bort, limonádét és a csak itt kapható Ürgevér vörösbort. Volt egy kis kérdez-felelek, a nyertesek kis Szakosztályos ajándékokat kaptak. A programok befejeztével, süteményekkel terített (amiket a résztvevők hoztak) asztal köré gyűltünk és nagyon kellemes beszélgetés, anekdotázás vette kezdetét. Késő délután fejeződött be programunk, kicsit fáradtan, de jó kedvel és élményekkel, jó lakottan hagytuk el a Tóth – Majnik tanyát.
Ica és a Fiuk megtettek mindent, hogy jól érezzük magunkat, ami sikerült.
Nagyon köszönjük.

Falusi Gyuri  

 

 

Akinek Egy-Egy programot követően van véleménye, pár Sorbán Irja le, küldje el Nekünk és felkerül honlapunkra. Előre is köszönjük.

 

 


 

 
 


 


 

Hírek -Aktualitások