FKF  Természetjáró Szakosztály Honlapja

 

Hírek - Aktualitások

Fotógaléria

 

Kapcsolat

 

©  2015-2021  FKF Természetjáró Szakosztály.    Minden jog fenntartva !

Hírek - Aktualitások

Fotógaléria

 

Programjaink

 

Kapcsolat

 

 Szerkesztő Login

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÁS

Szakosztályunk  a weblap  használata közben nem gyűjt és nem tárol, nem kezel semmilyen adatot, mely a látogatók beazonosíthatóságát, felismerését vagy szokásait tanulmányozná.

A Google Analitycs rendszerből csak anonimizált statisztikai adatokat érkezhetnek.

43 év útjai

Hírek -Aktualitások

2023. szeptember 9.

Vonatos kirándulás a Zirci Ciszterci Apátságba

Kicsit kalandosra sikeredett az indulásunk…..A csapat egyik fele a Déli pályaudvarról indult, többen a Kelenföldi pályaudvaron csatlakoztunk hozzájuk. A vonaton derült ki, hogy hiába volt hely-jegyünk, a MÁV 1 vagont kihagyott és igy 2 vagon utasait egy helyre rakta. Igy, akik előbb szálltak fel azoknak volt helyük….Oké, ezt még elviseltük, de a veszprémi átszállásánál voltak a nagyobb gondok, mivel összesen 2 vagon volt az utazóknak, mi pedig eleve 26-an voltunk!!! Csilla hiába reklamált a kalauznál, nem volt mit tenni, lépcsőn, sorok között, stb. voltunk kénytelenek utazni, jó 1 órát.
Megérkeztünk Zircre, onnan elsétáltunk az Apátsághoz. A látvány kárpótolt minket az utazás gyötrelmeiért!! Már várt minket a tárlatvezető. Gyönyörű, szép az Apátság, a Bazilika. A tárlatvezető először az Arborétumba vezetett minket, sok érdekes és ritka növénnyel, fákkal ismerkedtünk meg.
Ez után a Bazilika történetét mesélte el, Érdekesség, hogy a Pannonhalmi Apátság tornya a Bazilika ajtó küszöbével egy vonalban van. /tengerszint szerinti magasság/ A Királyterem, Vörös torony, a Rendtörténeti kiállítás megtekintését mindenki saját tempójában tekintette meg.
A nagy séta után az Apátsági Sörházban lehetett megpihenni, sörözni, kávézni. Az ajándékboltba pedig vásárfiát is lehetett venni.
Visszafelé is olyan kalandos és fárasztó volt az utunk, mivel – szombat lévén – rengetegen voltak a vonaton, volt, aki végig állt a Déli pályaudvarig.

Köszönjük Csillának a programot, az utazáson kívül, nagyon jó kirándulás volt.


lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi

Sziasztok!

Szeretném gyorsan megosztani veletek a Székelyföld kirándulásunk, túránk 5 napi emlékeit. Annyira sok minden történt velünk, hogy egy-két eseményt emelnék ki. Sok helyen jártunk, templomok, híres családok kastélyait néztük meg, hallgattuk a történetüket, a székely emberek küzdelmeit, életüket. Az idegen vezetőnk is részletesen mondta el a településekben élők élettörténeteit. A túránk során meglátogatott városokban, falvakban mindenhol látni, hallani, hogy hogyan ápolják és őrzik, viszik tovább hagyományukat.
Mégis kiemelek kettő meglátogatott helyet, a Bivaly-farm meglátogatása után nagyon finom bivalysajttal vendégeltek meg bennünket. A Gordon-tető ide traktorral vontatott pótkocsival mentünk fel. Itt a 22 méter magas Krisztus szobrot láthattuk. A merész emberkék még felmehettek a tetejére. Nagyon megható volt, az egyetlen olyan város, ahol 99% magyar lakta Székelyudvarhely, az idegen ajkúaknak meg kellett tanulni magyarul, mert másként nem érvényesülhettek itt.
Minden, amit láttunk az 5 nap alatt, köszönet a szervezőnek Falusi Gyurinak, és az idegenvezetőnknek Lovász Attilának, aki még a csodálatos hangjával és egy versével is gazdagabbá tette Erdélyi utunkat.

Köszönet mindenért: Máté Magdi

Budapest, 2023. szeptember 26.

 

Kedves Túratásaim!

Már négy napja, hogy hazaértünk a "Székelyföld rejtett kincsei nyomában" elnevezésű 5 napos élményzuhatagról. Azok a szerencsések, akik ott lehettek Erdély valóban rejtett kincseit ismerhették meg. Amikor azt halljuk Erdély beugrik Kolozsvár, Nagyvárad, Arad, Marosvásárhely stb., mint ismert nagyvárosok, illetve Korond, Parajd, Szováta, Kőrösfő stb., mint kedvelt látogatási helyszínek.
Nem célom felsorolni az öt nap eseményeit, kizárólag saját kiemelés alapján osztok meg néhány apróságot.
A szálláshelyünk végig egy kicsi alig több, mint egyutcás falucska volt, de a neve nem csak gyönyörű, de elgondolkodtató is: Székelyszentkirály. Olyan összetett-szavas magyar mini történelem.
Másik elgondolkodtató helyiségnév Erdőszentgyörgy, ahol a Rhédey kastélyban -példásan felújítva- XXI.századi hologram technikával szólt hozzánk Claudia grófnő, akinek nem kevés köze van a brit királyi családhoz, mert Ő III.Károly jelenlegi angol király szépmamája.
Székelyderzsen az Unesco Világörökség részét képező unitárius erődtemplomban megnézhettük a középkorból fennmaradt freskótöredékeken a Szent László legendát. Ezen a napon -1013.IX.22-én- született Richeza (vagy Rixa) lengyel hercegnő Szent László édesanyja. Véletlen egybeesés, hogy éppen e napon voltunk itt?
Délután újabb meglepetés várt ránk Székelydályán a református templomban. Itt szintén Szent László legenda ábrázolást láttunk, amely szinte azokat a részeket láttatta, amik a székelyderzsi freskókból hiányoztak. A templomot a lelkipásztor mutatta be. Irigylésre méltó tárgyi tudásával, az összefüggések megvilágításával az lehetett az érzésünk, hogy társaságunkban a doktori értekezésének hallgatóságát véli.
Ezután mintha mi sem történt volna bemutatta a bivalyfarmját, és vendégül láttot bennünket sajttal, székely falusi szalonnával és az egyéb hozzávalókkal (házi pálinka, hagyma, friss illatos kenyér, stb.) kiegészített kostolón.
Az Orosz hegyen lévő Gordon-tetőn megcsodálhattuk a 22,5 m magas Krisztus szobrot, amely azon túl, hogy Kelet-Európa legnagyobb ilyen szobra azt magyar főtámogatókkal sikerült megvalósítani a Gordon Prod Kft. jóvoltából. Lefelé traktorozva megálltunk egy újra "feltámasztott" korábbi kegyhelyen. Itt egy nagyon szép Szent László tiszteletére emelt miséző helyét néztünk meg, amelynek megvalósítása a szálláshelyünk tulajdonosának hathatós támogatásával és részvételével jött létre.
Az egyéni kiemelésből még egy érdekesség. Bejártuk a Parajdi Sószorost.
Itt a felszínen lévő sóhegyeket láttunk, amelyek tömör, egybefüggő sótömbök. A Parajdon lévő sóbánya olyan irdatlan méretű sótömb, hogy az 1977-es bukaresti földrengést itt nem lehetett érzékelni, mert még a földrengés sem tudta megmozdítani a sótömböt.
Az összességében és részleteiben is gazdag, szép -időnként még a térképen sem szereplő utakon tett- kirándulásról épségben, új élményekkel felvértezve értünk haza.

Jegyezte: Simon János (egy túratárs)

 

Székelyföld rejtett kincsei nyomában 2023. szeptember 20-24.

Korán reggel indult a csapat, sok-sok kilométer várt ránk.
Minden napnak meg volt a szépsége, tanulsága, sok érdekességet láttunk, megismertük a székelyek életét régen és manapság.
Szállásunk Székelyszentkirály településen volt, magyarlakta városka. Innen mentünk minden nap felfedezni a környéket.
Odafelé Székelykeresztúron felkerestük Petőfi Sándor utolsó éjszakájának helyszínét, itt írta meg – a monda szerint – az Egy gondolat bánt engemet c. versét. Egy érdekes építésű ház oldalán Petőfi és Bem emléktáblája látható, innen mentek a csatába.
Énlaka településen megtekintettük az Unitárius egyházközösség régi templomát, ahol egy idős néni, a falu régi lakója elmesélte a régi történeteket. Attilával együtt énekeltek egy szép székely nótát. Itt található egy kazettás mennyezet, ami ritkaságnak számít A Firtos vár romjaihoz sétálva az egyik házon emléktábla volt: itt alkotott Illés Lajos, az Illés Együttes egyik alapítója.
Kőrispatakon meglátogattuk a Szalmakalap Múzeumot, ami Európában egyedülálló Bemutatták a szalma kidolgozását, varrását, amiből egy sor használati tárgyat, ajándéktárgyakat, disztárgyakat, kalapokat készítenek.
Elmentünk Erdőszentgyörgyre, ahol a Rhédey család kastélya volt. Itt született az angol királynő Erzsébet, üknagymamája.
A Ceausescu érában egy gát építésé miatt Bözödújfalut elárasztották vízzel, szimbóluma a „kopjafa-falu” a kitelepítettek emlékfala.
Az erdélyiek nagy becsben tartják Szent László király emlékét, legendáját, megtekintettük ezek középkori ábrázolását.
Felkerestünk egy unitárius erődtemplomot.
Székelydályán egy unitárius lelkész bivalyfarmjára látogattunk el, - igaz csak messziről - megnéztük a bivalyokat. Itt a bivalytejből készült sajtokból kaptunk ízelítőt, rengeteg féle ízvilág, gyógynövényes, paprikás stb. ízesítésű sajtokat kóstolhattunk.
Ez után felkerekedtünk és Vargyason egy híres székely asztalos dinasztia családi manufaktúráját látogattuk meg. Érdekesség, hogy a családfájukat az 1600-as évekre vissza tudják vezetni. A faluban is volt egy Unitárius templom, ahol a lelkész itt is mesélt a régmúltról. Hazafelé útba ejtettük a Mini Erdély Parkot, ahol megnézhettük az erdélyi templomok, várak, kastélyok kicsinyített mását, és még vonatozni is lehetett.
A 4. napon megtekintettük a Oroszhegyen a helyi tájházat, a Templomot és mellette a gyönyörű kilátást, majd felvitték a csapatot - lovas szekér helyett traktoros utánfutóval - az Oroszhegyi kilátóhoz, ami 953 méter magas, itt a Gordon tetőn van felállítva Kelet-Európa legnagyobb – 22 méter magas – Krisztus szobra. A szobor kilátóként is funkcionál, aki bevállalta a lépcsőzést, pazar kilátásba volt 
A kirándulásunk utolsó napján is volt jó kis programunk, reggeli és becsomagolás után elindultunk, hogy megismerkedjünk az erdélyi sóvidékkel. A „parajdi só útja” címmel egy kis bemutatót szerveztek, ahol megnézhettük a tömbösített só feldolgozását, végül az ajándékboltban megnézhettük, hogy hány féleképpen lehet a sót felhasználni. Innen a Parajdi Sószoros nevű tanösvényt jártuk be, ezt a kb. 1,9 km. hosszú, néha pallókon, köveken, meredeken le-fel vezető utat. Az elől haladók medve nyomokat fedeztek fel, Gyuri volt az utolsó a sorban, azon gondolkodott, tud-e úgy szaladni, ha jön a medve. Szerencsére a medve nem jött. Ha a szép, napos időben meg is izzadtunk néha, a látvány kárpótolt a nehézségekért.
Végül elmentünk Szovátára, ahol a Medve tó található. Itt a tavat felülről tekintettük meg, és sétáltunk az üdülőtelep Monarchia kori villasorán. Gyönyörű felújított és új építésű házakat, hoteleket láttunk, szép virágos parkok között.
Ennyi minden fért bele ebbe a pár napba, nagyon jól éreztük magunkat. Szerencsére az időjárás nekünk kedvezett, mert végig szép, napos időnk volt.
Köszönet a szervezőknek, Falusi Gyurinak az út lebonyolításáért, a csapat tagjaira való odafigyeléséért, hogy flottul ment minden. Köszönet a túra tartalmas megszervezéséért. Minden napra jutott egy kis meglepetés a csapatnak, aminek nagyon örültünk. Köszönet az idegenvezetőnek, Attilának, aki végig velünk volt és nagyon sok információt kaptunk a régi Erdéllyel kapcsolatban. Köszönjük a sok viccet és a gyönyörű énekeket, amivel mindig meglepett minket.

lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi

 

2023. szept. 27. Ráckeve

Szerdai programunk vonatos /hév-es/ kirándulás, séta volt. Ráckevére mentünk felfedezni egy-két érdekességet.
A HÉV-vel jó egy órát döcögtünk mire Ráckevére értünk……Belestünk az Ady Endre Gimnáziumba /RADYG/ ahol megtekintettük Ady Endre halotti maszkját, régi fotókat. A téren pedig Árpád vezér szobra látható.
Hajókirándulásra mentünk 1 órás program kertében a Ráckevei Duna Baráti Kör Balabán nevű hajóján. Érdekes ismertetőt kaptunk a környékről, az ott lakókról, nemzetiségekről, miért Ráckeve a neve a településnek, milyen kis szigetek vannak a Dunán, amik lakatlanok. Ráckeve horgászparadicsom, a két gát megépítésével egyforma a vízszint, békés vize van.
Megtekintettük a Ráckevei Vizimalmot, ami még a mai napig működik, a vezető elmagyarázta és bemutatta a búza őrlés folyamatait – hogy lesz a búzából liszt - a különféle berendezések segítségével és beindította a malomkereket is.
A Duna partján van a Csónakos Piac, ami nagy népszerűségnek örvend, mindenféle terméket árulnak. Sajnos mire visszaértünk a hajózásból már zártak a boltok, igy nem tudtunk nézelődni a piacon. Viszont egy jó kávézás belefért..
A csoport megnézte az egyetlen fennmaradt gótikus szerb templomot, belső falait középkori balkáni freskók díszítik. A különálló harangtornyot 1758-ban építettek.
Végül felmentünk a Tűztoronyba, amit 1901-ben építettek, kb 40 méteres magasságból körbe tekintve jó időben messzire el lehet látni.
Jól kifáradva, élményekkel tele indultunk haza.
Köszönjük Jutkának ezt a napot, ismét sok új ismerettel lettünk gazdagabbak.

Lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi

Kedves Jutka!

Ha megkésve is - a nyugdíjasoknak soha nincs elég szabadidejük - szeretnénk köszönetet
mondani a nagyszerűen sikerült ráckevei túra szervezéséért, lebonyolításáért.

Üdv.: Vancsó Tibor

 

Pannonhalmi Apátság és környéke 2023.október 7.

Szokás szerint korán indultunk az Ecseri úti telepről, uticélunk a Pannonhalmi Apátság volt.
A Monostor hegyre épült, amely a vallási hagyományok szerint az ég és a föld találkozási pontja, olyan hely, ahol az ember közelebb lehet Istenhez.
1996-tól UNESCO világörökségi helyszín. A falak között ma is a Nursiai Szent Benedek Regulájának szellemiségét követő szerzetesrend él és működik. Ora et labora et lege, vagyis imádkozzál, dolgozzál és olvass….ez a szerzetesrend szabályzatának lényege. Hazánk legősibb iskolája, István király idehozta fiát, Imre herceget taníttatni.
Érdekesség, hogy Ősz Pista túratársunk itt tanult, a tárlatvezetővel felelevenítették a régi életet, szokásokat.
A monostorban először egy orgona muzsikát hallgattunk meg, aztán mentünk végig az épületen, a kerengő folyósóján, ahonnan a közösségi terek nyíltak. A kerengőt a templommal összekötő díszes kapu a Porta Speciosa, gyönyörű kidolgozású késő román stílusú kapu. A kincstárban különféle kelyheket és palástokat nézhettük meg. Az altemplomban helyezték el Habsburg Ottó szívurnáját.
Megtekintettük a gyógynövénykertet és az arborétumot, majd illatmúzeumi tárlatvezetés is volt, ahol bencés csokoládé -kóstolás és bemutatás volt. Aki akart, borkóstoláson is részt vehetett.
Az idő remek volt, mindenki jól érezte magát. Elfáradva, élményekkel telve értünk haza.

Köszönjük Erikának és Gyurinak a jól megszervezett utat.

lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi

 

Tárnok 2023.10.25.

Tegnap Tárnokon jártunk a Szabó Üveg Kft üzemében, ahol kézzel készítik az egyedi karácsonyfadíszeket. A Szabó Üveg Kft-t Szabó Lajos és felesége Szabóné Galántai Marianna alapította 1963-ban.Mint megtudtuk először játékokat készítettek, de ez a piacok szabad megnyitása után tönkrement, ezért áttértek a karácsonyfadísz gyártására. Vezetőnk Szabóék veje volt, aki először az üvegfújás menetét ismertetve, egy ott dolgozó kolléga szemléltető közreműködésével. Mint megtudtuk hosszú üvegrudakat vásárolnak, melegítik, és miután az üveg elérte a kellő hőmérsékletet fújással formázzák. A bemutatón az alábbi formák készültek: gömb és cica. Ezt követően az elkészült üvegformákat ezüsttel színezik -foncsorozzák-, majd lefestik a kívánt színre, már csak mintázni kell, a kupakot ráhelyezni, és el is készült a dísz. Ugye milyen egyszerű? A bemutató után mi is kipróbálhattuk a mintázást, így akinek volt bátorsága annak lett is egyedi karácsonyi dísze. Majd volt lehetőség vásárlásra is, amit alaposan ki is használtunk. Kis csapatunk felkészülve a karácsonyra tért haza, köszönet Kiss Jutkának a szervezésért.

Október 25. Németh Erika

 

Szolnok   2023.  november 22.

Utolsó vonatos programunk volt az idén. Jó páran kíváncsiak voltunk Szolnok városára. A vonatállomáson várt minket a Turinform idegenvezetője, aki végig kalauzolt Szolnok egy kisebb belvárosi szegletén, mesélt a történetéről, a régmúltról, a jelenről. Igen viharos, hideg szélben sétáltunk a házak között. A Városháza, a Zsinagóga épületeit is megnéztük. Sétánk végén eljutottunk a Tiszavirág hídhoz, ahol egy szökőkútban két „tiszavirágot” kérészt ábrázolt a művész. Végig sétáltunk az impozáns hídon is. /majd levitt a szél minket/ 

Innen elmentünk a REPTÁR kiállító hely és élményközpontba. Itt megtekinthettük a repülőgépek történetét a régmúltból, a háborús roncsokat, épen maradt repülőgépeket. Itt látható Farkas Bertalan Magyarország első űrhajósának kabinja. Ezzel érkeztek vissza a világűrből.   Látható volt még a Góbé kisrepülő, amelyet Rubik Ernő édesapja tervezett.

A nagy hangárban a kiállított repülők, roncsok történetét mesélte el a tárlatvezető. Sajnos a kinti repülőket időhiány miatt nem láthattuk.

Az alábbi szimulátorokat lehetett kipróbálni, sokan jelentkeztek rá.

A 4D MOZI nagy élmény volt!!! Ilyen nézőpontba még nem láttunk felvételeket. A székbe ülve olyan volt, mintha mi repültünk volna, még mozgott is alattunk, majd be….tunk!!!! 3 filmet vetítettek, mind nagy élmény volt. A szemüveggel ahogy a fejemet forgattam nagyon sok részletet lehetett látni. Nagy élmény volt.

MIG-29 Szimulátorba is beülhettünk, a mozgató karokkal megtapasztalhattunk, hogy mit csináltak, mit láttak a pilóták vezetés közben. Látták a tájat, az égboltot, a városokat.

A kiállító térben egy JAK-21 vadászgépbe és egy JAK-52 gyakorló repülőgépbe be is lehetett ülni.

a Vadászpilóta kiképzést a 3D Karika mutatta meg, ide csak ketten jelentkeztek. 3 dimenziós mozgást lehet végezni a karikával, ami a súlytalansághoz hasonló élményt nyújtott. Teljesen le voltak szíjazva, csatolva, mozdulni sem tudtak a bátor vállalkozók.

A program végén a Marcipán cukrászdába mentünk, ahol finom süteményt és kávét kóstoltunk.

Jó nagy séta után a vasútállomáshoz értünk. A jó program után fáradtan indultunk hazafelé.

Köszönjük Csillának a programot, a nagy szelet kivéve, jó hangulatban telt el az idő, sok minden megtudtunk a repülésről.

 

lejegyezte: Hercegfalvi Zsuzsi

 

Kedves Túratársak és Érdeklődők!

2023.okt.22-én felültünk a vonatra és le sem szálltunk Szolnokig.

 Itt találkoztunk a helyi vezetőnkkel, akivel bementünk Szolnok belvárosába és kb. 1,5 órás sétával megnéztük a sokat szenvedett - nemsokára 800 éves - város történelmi magjának épületeit. Többek között a Kossuth teret ahol már nagyban folytak a karácsonyi vásár előkészületi munkái, a Damjanich János Múzeumot, az Aba-Novák Kulturális Központot, a Városháza épületét és a Szapáry út gyönyörű házait. Közös sétánk a Tiszai hajósok terén a Tiszaparton ért véget. Ezután voltak, akik felsétáltak a Tiszavirág gyalogos és kerékpáros hidra, míg mások a régi zsinagóga épületében a Szolnok Galéria helyi művészek kiállítását nézhették meg.

Rövid buszozás után értünk a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumához. Na itt annak is elállt a lélegzete aki neméppen műszaki beállítottságú, mert a kiállított eredeti repülőgépek –vitorlázók és motorosok- ritkán láthatók a szó szoros értelmében kézzel fogható közelségből.

Itt van kiállítva első űrhajósunk Farkas Bertalan leszálló egységének eredeti darabja. Sőt az egyéni érdeklődők a kabinról készült másolatba be is mászhattak és testközelben érezhették, hogy nem a zártiszonyban szenvedőkre méretezték a kabinbelsőt.

A 4D moziban hihetetlenül valóságközeli élményben volt részünk egy katonai sugárhajtású repülőgépben ülve, majd ejtőernyős ugrás következett, végül „denevéremberként” száguldottunk le a hegytetőről a völgyben lévő bázisra.

Többen voltunk akik nem adták alább és egy Míg-29-es repülőgép pilótájává képeztük ki magunkat az eredeti gép pilótafülkéjének hangulatát idéző szimulátorban. A speciális képernyőre vetített táj élethűen érzékelteti a haladási sebességet, a fordulókat, az emelkedőket, a felhőket, stb.

Nem csoda, hogy a jól megérdemelt jutalmunkat a Marcipán cukrászdában fogyasztottuk el a szolnoki habos isler és egyéb finomságok kíséretében.

A felszedett plusz kalóriákat úgy próbáltuk ledolgozni, hogy a pályaudvarra gyalog sétáltunk el a közben leszállt estében.

Ez is egy szép nap volt. Köszönet a szervezőknek és a szakosztály szponzorálásának.

 

Jegyezte: Simon János vezetői engedély nélküli kiképzett pilóta.